РОЗРОБКА МЕТОДУ АНАЛІЗУ ТОМОГРАФІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ КІСТКОВИХ СТРУКТУР

Автор(и)

  • Hanna Abramova Харківський національний університет радіоелектроніки http://orcid.org/0000-0002-8911-8202
  • Oleg Avrunin Харківський національний університет радіоелектроніки http://orcid.org/0000-0002-6312-687X

DOI:

https://doi.org/10.30837/ITSSI.2020.13.115

Ключові слова:

множинна мієлома, обробка зображень, пухлина, ураження кісток, рання діагностика, сегментація зображень, структура кістки, фільтрація зображень

Анотація

Предметом дослідження в статті є морфологічна структура кісткової тканини у поперековому відділі хребта, візуалізована томографією в сагітальній і аксіальній площинах. Метою роботи є створення найбільш інформативного методу дослідження аналізу структури кісткової тканини з урахуванням патології у вигляді метастатичного ураження кісток. Це обумовлено тим, що виявлення патологічних процесів є однією з найважливіших задач обробки та аналізу зображень; при цьому рання діагностика різних патологій, включаючи рак, значно збільшує шанси відновлення пацієнтів Завдання: розглянути існуючі сучасні методи аналізу структури кісткової тканини, розробити і запропонувати метод виявлення патології кісткової тканини при множинній мієломі. Для розробки методів аналізу томографічних зображень при ураженні кісткової структури одним з основоположних питань є наочна візуалізація томографічних даних. При цьому доцільно передбачити модулі як двомірної, так і тримірної візуалізації з методами обробки і сегментації тіл хребців, а також корекції отриманих результатів в інтерактивному режимі. В роботі використовуються методи підвищення якості зображень, фільтрації із застосуванням адаптивних локальних фільтрів, методи сегментації і стереологіі, метод кластерного аналізу. Результатом роботи є отримання методу, придатного для використання в аналізі кісткової тканини з супутньою патологією у вигляді кісткових метастазів. Даний метод буде основою для подальшої розробки методу, спрямованого на аналіз мікроструктури кісткової тканини, що в рази збільшить точність розрахунків. Висновки. Актуальність досліджуваної теми має життєво важливе значення для величезної кількості пацієнтів, які страждають на онкозахворювання. У процесі дослідження було розроблено алгоритми обробки і аналізу вхідних зображень з урахуванням модальності вхідних даних. Це дає можливість розробляти наступний етап аналізу, спрямований на мікроструктуру кісткової тканини.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографії авторів

Hanna Abramova, Харківський національний університет радіоелектроніки

аспірант кафедри біомедичної інженерії

Oleg Avrunin, Харківський національний університет радіоелектроніки

доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри біомедичної інженерії

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-09-27

Як цитувати

Abramova, H. і Avrunin, O. (2020) «РОЗРОБКА МЕТОДУ АНАЛІЗУ ТОМОГРАФІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ КІСТКОВИХ СТРУКТУР», СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, (3 (13), с. 115–121. doi: 10.30837/ITSSI.2020.13.115.

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають