ДОСЛІДЖЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ МЕТОДУ ПІДВИЩЕННЯ БЕЗПЕКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ І ОБҐРУНТУВАННЯ ПРАКТИЧНИХ РЕКОМЕНДАЦІЙ З ЙОГО ВИКОРИСТАННЯ - Cao, Weilin; Кosenko Viktor; Semenov, Serhii (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2022)
Предметом дослідження у статті є спосіб оцінки ефективності методу підвищення безпеки програмного забезпечення. Мета статті – дослідження ефективності методу підвищення безпеки програмного забезпечення та обґрунтування практичних рекомендацій щодо його використання. Завдання, що вирішуються: аналіз способів опису процесу тестування безпеки програмного забезпечення та оцінки його ефективності, розробка схеми та способу оцінки ефективності методу підвищення безпеки програмного забезпечення, розробка імітаційної моделі процесу тестування безпеки програмного забезпечення, дослідження ефективності методу підвищення безпеки програмного забезпечення, дослідження та обґрунтування достовірності отриманих результатів, розробка практичних рекомендацій щодо використання методу. Методи, що застосовуються: системний аналіз, проектний підхід, евристичні методи прийняття рішень, процесні моделі. Одержані результати: проведений аналіз особливостей способів опису процесу тестування безпеки програмного забезпечення та оцінки його ефективності показав можливість урахування багатьох факторів шляхом використання методу динаміки середніх. Розроблено спосіб оцінки ефективності методу підвищення безпеки програмного забезпечення, що відрізняється від відомих обліком фактора масштабування процесу розробки програмного забезпечення шляхом впровадження спеціалістів тестування безпеки. За допомогою вдосконаленого способу доведено гіпотезу про підвищення ефективності процесу забезпечення безпеки за допомогою розробленого методу шляхом зниження показника відносної шкоди на всіх етапах життєвого циклу програмного забезпечення залежно від можливої тривалості кібервторгнення. Проведено обґрунтування достовірності результатів математичного моделювання. Наведено ряд практичних рекомендацій щодо використання методу підвищення безпеки програмного забезпечення та виділено деякі недоліки, що дозволило зробити висновок про можливість подальших досліджень.