ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ РІВНЯ СУЧАСНОЇ РОБОТИЗАЦІЇ НА ВИКЛИКИ ТА РИЗИКИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА - Andrusevich, Anatoliy; Omarov, Shakhin; Starodubcev, Nikolaj; Nevliudova, Viktoriia (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2022)
Industry 4.0 передбачає комплексну трансформацію всіх галузей промисловості шляхом сполучення цифрових технологій та інтернету з традиційними виробництвами. Важливо наголосити, що Industry 4.0 багато в чому спирається на роботизацію. Роботизація відкриває нові можливості для промислового підприємства, повністю трансформуючи технології та організацію його виробничого процесу та бізнес-модель. Багато з наявних загроз для економічної безпеки промислового підприємства можуть бути пом’якшені завдяки цифровізації та гнучкої роботизації виробництва та просування товарів. Але одночасно процеси, пов’язані з роботизацією економіки, спричиняють нові загрози для економічної та соціальної безпеки. Наслідки їхнього впливу й механізми їхнього нівелювання є предметом дослідження. Метою роботи є дослідження впливу роботизації на економічну безпеку промислового підприємства. У статті вирішуються такі завдання: огляд сфер застосування й тенденцій розвитку промислових роботів; огляд ринку робототехніки; аналіз ризиків та загроз для економічної безпеки промислових підприємств, що виникають унаслідок роботизації. Застосовуються методи системного аналізу, графічного узагальнення та класифікації. Результати роботи містять аналіз сучасного стану робототехніки та впровадження промислових роботів на виробництві, стислий аналіз ринку робототехніки та дослідження зовнішніх викликів, невизначеностей і ризиків, що виникають унаслідок роботизації: політико-економічних, технологічних, фінансових та екологічних. Висновки. Розвиток робототехніки є пріоритетним напрямом для інноваційної індустріалізації не тільки в довгостроковій, але й у короткостроковій перспективі. Робототехніка може стати локомотивом і для загального економічного зростання, ураховуючи, що найбільш передові розвинені країни нині створюють у себе роботизовані підприємства й переводять до себе виробництва з країн, що розвиваються. Однак в умовах роботизації необхідно враховувати, що ці процеси одночасно з потенційними вигодами для промислового підприємства можуть спричиняти й нові загрози для економічної та соціальної безпеки.