СОЦІАЛЬНІ МЕРЕЖІ ЯК ІНСТРУМЕНТ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ ЕКОНОМІКИ ВРАЖЕНЬ - Iastremska, Olesia; Nebylytsia, Helena (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2023)
Інтернет і соціальні мережі за останні роки стали повноцінною платформою для підприємницької діяльності та мають значні функції ефективного й точного повідомлення цільовій аудиторії інформації про потенційних клієнтів, наявність необхідних комунікаційних інструментів для роботи з клієнтами, компаніями, для продажу товарів, послуг тощо. Це є особливо важливим в умовах розвитку економіки вражень. Предметом статті є аналіз використання соціальних мереж у підприємницькій діяльності в умовах економіки вражень. Аналіз наукової літератури показав, що закордонні та вітчизняні вчені постійно шукають шляхи розвитку підприємницької діяльності в онлайн-середовищі. Проте наукові праці з питань підприємницької діяльності в соціальних мережах недостатньо обґрунтовані й адаптовані до умов функціонування українських підприємств, тому потребують подальшого розвитку. Мета статті – теоретично обґрунтувати особливості підприємницької діяльності українських суб’єктів господарювання в соціальних мережах. Основними завданнями є аналіз статистичних даних щодо використання соціальних мереж у підприємницькій діяльності та обґрунтування рекомендацій ефективності підприємницької діяльності у соціальних мережах. Застосовано такі методи дослідження: аналіз і синтез, статистичний і монографічний аналіз, дедуктивний та індуктивний методи, графічний метод. У процесі дослідження здобуто конкретні результати. З’ясовано, що серед наявних на сьогодні майданчиків для підприємницької діяльності у мережі Інтернет Facebook та Instagram – це дві найкращі платформи, що застосовуються маркетологами. Визначено, якими соціальними каналами користуються досвідчені маркетологи для просування товарів підприємства в соціальних мережах порівняно з тими, хто тільки починає розвивати свій бізнес. Так, "молоді" маркетологи соціальних мереж для ефективної підприємницької діяльності зосереджуються переважно на Facebook та Instagram. Водночас найдосвідченіші маркетологи дуже диверсифіковано підходять до цього процесу. Узагальнено основні критерії використання відеоконтенту в бізнесі як найефективнішого на сьогодні інструмента підприємницької діяльності в соціальних мережах. Автори статті дійшли конкретних висновків. Аналіз застосування відеомаркетингу в підприємницькій діяльності в онлайн-середовищі показав, що YouTube є найпріоритетнішим відеоканалом. Соцмережа TikTok є новою відеоплатформою, але вона вже активно відвоювала своє місце на ринку. Тому було узагальнено основні критерії потрапляння відео в рекомендації TikTok. Також розглянуто основні можливості SMM у різних сегментах бізнесу. Визначено особливості використання SMM для великого, середнього, малого бізнесів, інтернет-бізнесу й b2b-сфери. Узагальнено й виокремлено основні переваги підприємницької діяльності в соціальних мережах. Здобуті результати можуть бути підґрунтям щодо подальшого розвитку практичного використання соціальних мереж для підприємницької діяльності.