УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ В ПРОЄКТАХ ВІДНОВЛЕННЯ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ РЕГІОНУ НА ОСНОВІ КОМУНІКАЦІЙ УЧАСНИКІВ - Lytvynenko, Dmytro; Malyeyeva, Olga (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2022)
Предметом дослідження в статті є процеси управління ризиками та комунікаціями проєкту. Розглядаються складові змісту проєктів відновлення транспортної інфраструктури, зокрема комунікації між стейкхолдерами. Мета роботи – розробка методу оцінювання та управління ризиками у проєктах відновлення транспортної інфраструктури з урахуванням комунікаційних процесів учасників. В статті вирішуються наступні завдання: систематизація ризиків у проєктах відновлення транспортної інфраструктури у вигляді відношень між учасниками проєкту, створення графічної схеми комунікацій зацікавлених сторін, формалізація комунікації зацікавлених сторін з урахуванням причин та можливого парирування ризиків, розробка моделі кількісної оцінки вартості ризиків проєкту з урахуванням інтересів стейкхолдерів. Застосовані методи: методології управління проєктами, теорія стейкхолдерів, теорія цінностей, системний підхід, матричні моделі. Отримано наступні результати: Проаналізовано можливості, вплив та статус ризиків відносно стейкхолдерів проєкту відновлення транспортної інфраструктури. Розглянуто можливість групування ризиків відносно стейкхолдерів проєкту та можливості впливу взаємодії стейкхолдерів на нявні групи ризиків. Визначено ризики, що напряму можуть впливати на проєкт або піддаватися впливу взаємодії між стейкхолдерами проєкту. Надано формалізоване представлення ризиків та комунікацій учасників проєкту. Визначено можливості оптимізації процесу управління ризиками проєкту через управління стейкхолдерами та комунікаціями проєкту. Розроблено модель кількісної оцінки вартості ризиків проєкту для оцінювання ефективності дій з парирування ризиків зі сторони зацікавлених сторін. Висновки: управління ризиками проєкту може мати підвищену ефективність при застосування засобів та методів, характерних для управління стейкхолдерами та комунікаціями проєкту. Запропонована формалізація встановлює чітку модель взаємодії стейкхолдерів для парирування ризиків. Модель кількісної оцінки ефективності дій з парирування ризиків дозволить оцінити ефективність стратегії управління та вносити корективи вчасно. В подальшому, дана робота дозволить продовжити наукові дослідження в напрямку розробки моделей та методів дослідження комунікацій та ризиків проєкту.