АЕРОКОСМІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ВИЗНАЧЕННЯ ОЦІНКИ ЗАБРУДНЕННЯ ҐРУНТІВ - Golovan, Yuriy (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2023)
Актуальність. Дослідження оцінки забруднення ґрунтів оновані на наукових принципах, що визначають складну систему управління екологічною безпекою в умовах посиленої дії джерел вторинного пилового забруднення атмосферного повітря. Для забезпечення екологічної безпеки в умовах високого рівня пилового забруднення необхідно застосовувати та вдосконалювати відповідні моделі. Серед багатьох видів засмічення довкілля особливо небезпечним є пилове забруднення атмосферного повітря та осідання шкідливих речовин на ґрунті. Це забруднення може мати дві форми: пряме викидання забруднень від промислових підприємств (первинне) або формування вторинних забруднень через фізико-хімічні процеси в місцях зберігання пилоподібних відходів. Тонкодисперсні відходи після очищення повітря з розмірами менше ніж 100 мкм є особливо небезпечними. У сучасному екологічному спостереженні та оцінюванні забруднення ґрунтів особливу увагу звертають на дистанційні методи, що дають змогу ефективніше відслідковувати вплив людської діяльності та вирішувати екологічні проблеми. Використання безпілотних літальних апаратів є одним із таких методів, що має позитивні результати. Мета статті – розв’язання наукової проблеми вдосконалення аерокосмічних методів на основі безпілотного літального апарата (БПЛА) з метою моніторингу та оцінювання якості забруднення ґрунтів. Об’єктом дослідження є застосування аерокосмічних засобів для моніторингу та оцінювання стану ґрунтового покриву. Для реалізації цієї мети визначено такі завдання: дослідити сучасний стан і шляхи підвищення ефективності роботи БПЛА в системі екологічного моніторингу ґрунтів; розробити моделі екологічної оцінки; проаналізувати наявні підходи щодо застосування аерокосмічних засобів для моніторингу та оцінювання стану ґрунтового покриву. Висновки: для оцінювання стану екологічної безпеки в умовах інтенсивного пилового забруднення атмосферного повітря запропоновано методичний підхід, оснований на модифікованому методі комплексного оцінювання рівня техногенної небезпеки промислових об’єктів.