Прогнозування курсу криптовалюти на основі ранжування експертних оцінок - Gavrilenko, Olena; Miahkyi, Mykhailo (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2023)
На сьогодні більшість криптовалютних бірж не мають інструментів, що дали б змогу перевірити й дослідити інформацію, поширену в соціальних мережах щодо тієї чи іншої криптовалюти. Це допомагає організовувати відповідне дослідження з подальшим розробленням необхідного інструменту, що за умови коректного застосування надаватиме користувачам рекомендаційні поради про подальші дії щодо досліджуваної в системі криптовалюти. Ґрунтуючись на цих порадах, зацікавлені особи зможуть коригувати свої рішення щодо подальших фінансових кроків. В основі загальної більшості рекомендаційних систем завжди лежить необхідність установлення деяких факторів впливу, яким пізніше надаються певні вагові коефіцієнти для сприяння та спрощення формулювання подальших порад для користувачів. У цій роботі розглядається саме вплив публікацій відомих осіб на формування цін за певну криптовалюту в конкретний момент часу. Важливість і наявність зазначеного впливу доведено раніше з допомогою статистичних методів. Мета дослідження – розроблення алгоритму для вивчення рівня впливу дописів кожного експерта з обраної групи в соціальних мережах на курс криптовалюти. Об’єктом роботи є прогноз курсу криптовалют. Як вхідні показники застосовувалися перелік експертів, рівень впливу яких вивчатиметься; інтервал часу дослідження; кількість дописів, що зробив кожен із розглянутих експертів за вказаний період часу; реальні курси криптовалют за відповідний період. Експерти обиралися з-поміж відомих особистостей, які обізнані в галузі фінансів загалом і криптовалют зокрема, або діяльність яких так чи так пов’язана з певною криптовалютою. Методи дослідження. Ранжування експертів проводиться на основі формул повної ймовірності та Баєса. Курси криптовалюти за обраний період часу прогнозуються за допомогою певного алгоритму, зважаючи на дописи експертів у соціальних мережах (ATAPSN). Для контролю точності прогнозів обчислюється відносна середня похибка. Рекомендації щодо фінансових операцій із криптовалютою формуються способом уведення критичного значення курсу та обчислення середнього арифметичного курсів криптовалюти за вказаний період часу. Здобуті результати. Унаслідок досліджень було розроблено алгоритм, що дає змогу брати до уваги вплив дописів кожного експерта з обраної ранжованої групи на зміни курсів певної криптовалюти. На основі отриманих прогнозів у роботі подана методика формування рекомендацій щодо фінансових операцій з ними.