Стандарти як основа інформаційно-комунікаційних технологій: дослідження міжнародних стандартів комунікаційних систем - Мадінов, Микола; Руденко, Наталія (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2024)
Предмет дослідження – вивчення діяльності консорціуму технологій волоконної оптики та інженерного комітету асоціації телекомунікаційної індустрії, основаної на використанні чинних міжнародних стандартів інформаційно-комунікаційних технологій. Мета роботи – дослідити принципи роботи консорціуму технологій волоконної оптики для розроблення стандартів ІКТ та проаналізувати особливості діяльності інженерного комітету асоціації телекомунікаційної індустрії щодо телекомунікаційних стандартів та їх взаємозв’язку. Завдання: розглянути фахову літературу та стандарти інформаційно-телекомунікаційних технологій на основі кабельних систем; дослідити основні принципи роботи консорціуму волоконно-оптичних технологій у процесі розроблення стандартів; визначити особливості діяльності інженерного комітету асоціації телекомунікаційної індустрії в контексті впровадження телекомунікаційних стандартів; проаналізувати чинні міжнародні стандарти для проєктування, прокладання, установлення та технічного обслуговування оптоволоконних систем. Методи: аналітичний із систематичним аналізом (вивчення чинних міжнародних стандартів кабельних систем і аналіз взаємодії цих стандартів); порівняльний аналіз (порівняння типів багатомодового волокна згідно з міжнародними стандартами, а також порівняння міжнародних стандартів зі стандартами ДСТУ). Результати дослідження. Виконано порівняльний аналіз міжнародних стандартів, що забезпечують проєктування, прокладання, установлення та технічне обслуговування оптоволоконних мереж. На основі ISO/IEC 11801, IEC 60793, TIA‑568, TIA/EIA 492 AAAx та ITU-T порівняно можливості типів багатомодових волокон для кожного зі стандартів. Висновки. Дослідження підтверджує важливість діяльності Консорціуму технологій волоконної оптики в партнерстві з Асоціацією телекомунікаційної індустрії для розроблення нових технологій і стандартів. На основі аналізу українських стандартів, що відповідають міжнародним вимогам до інформаційно-комунікаційних технологій в Україні, з’ясовано необхідність їх впровадження для розвитку національної інфраструктури, оскільки ці стандарти є важливими для інтеграції нашої країни в глобальний інформаційний простір і забезпечують відповідність національної телекомунікаційної інфраструктури міжнародним вимогам. Це дасть змогу покращити якість надання послуг, підвищити надійність мереж і підтримати майбутнє зростання в секторі інформаційно-комунікаційних технологій. Практична користь: удосконалення процесів розроблення, впровадження з огляду на міжнародні (TIA) та українські стандарти (ДСТУ) інформаційно-комунікаційних технологій. Наукова новизна: проведено комплексне дослідження взаємозв’язків між процесами стандартизації та практичними аспектами проєктування та технічного обслуговування оптоволоконних мереж.