Платформа для інтеграції інструментів і сервісів оброблення метеоданих засобами штучного інтелекту - Петренко, Тетяна; Задорожний, Антон (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2025)
Предметом дослідження є інструменти, сервіси та платформи забезпечення прогнозування локальних метеоумов. Процес прогнозування метеоумов за певною геолокацією доволі складний. Джерелами помилок прогнозування є об’єктивні причини, які є наслідками складності метеопроцесів, що взагалі існували завжди, а також суттєвих кліматичних змін через глобальне потепління. Використання моделей машинного та глибокого навчання (Machine Learning and Deep Learning, ML&DL) разом з уточненням результатів класичних фізичних моделей атмосфери – важливий крок підвищення точності моделей прогнозування. Моделі для прогнозування метеоумов стають усе більше гібридними, а інформація, що застосовується для навчання ML&DL-моделей, – усе більш різноманітною та має різні джерела походження. Для трансформації структурованих, неструктурованих та напівструктурованих метеоданих і прогнозування метеоумов використовуються потужні й не завжди безкоштовні середовища провідних розробників. Мета роботи – аналіз можливостей наявних платформ використання ML&DL-моделей для прогнозування метеоумов і створення платформи для прогнозування метеоумов, яка має гібридну полегшену архітектуру (Hybrid LightWeight Architecture, HLWA). Платформа на основі HLWA виконує такі завдання: розподілення етапів оброблення метеоданих між різними постачальниками інструментів і сервісів із хмарних середовищ, але водночас дає змогу інтегрувати ресурси та інструменти оброблення на одній платформі. Розгортання інструментів і сервісів підготовки метеоданих і прогнозування метеоумов у роботі пропонується на сервері AWS Lightsail з використанням Node-RED, MongoDB та AWS SageMaker AI. У статті впроваджено методи декомпозиції процесів прогнозування метеоумов. Результатом роботи є створення моделі платформи у вигляді UML-діаграми компонентів з уточненням властивостей кожного компонента платформи та інтерфейсів. Висновком статті є твердження, що застосування пропонованої платформи для дослідження гібридних моделей прогнозування метеоумов на основі ML&DL-моделей є зручним, економічним і перспективним рішенням.