Модель автентифікації користувачів з використанням нульового водяного знаку на основі RGB-зображень - Поддубний, Вадим; Сєвєрінов, Олександр (СУЧАСНИЙ СТАН НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОМИСЛОВОСТІ, 2025)
Предметом дослідження методи та схеми автентифікації користувачів в інформаційно-комунікаційних мережах. Мета роботи – розробка моделі автентифікації користувачів в інформаційно-комунікаційних системах з використанням методу нульового водяного знаку на основі RGB-зображень завдання: розгляд основних проблем під час інтеграції систем контролю доступом; розробка моделі автентифікації користувачів з використанням нульового водяного знаку; дослідження потенційних характеристик та висування пропозицій/рекомендацій щодо її використання для автентифікації, побудова графічних схем, що відображають процеси та процедури Для виконання окреслених завдань використовувалися такі методи: методи моделювання, методи формального опису Досягнуті результати: запропонована вдосконалена модель автентифікації користувачів заснована на алгоритмі нульового водяного знаку, що являється альтернативою існуючим схемам автентифікації в інформаційно комунікаційних системах, досліджені її потенційні характеристики, що підтверджують перспективність розробки, побудовані графічні представлення процесів та процедур Висновки під час роботи було коротко розглянуто основні проблеми з якими стикаються власники інформаційно-комунікаційних систем при інтеграції систем автентифікації, запропоновано вдосконалену модель автентифікації за допомогою нульового водяного знаку, в якості нульового водяного знаку використовувався метод заснований на RGB-зображенях з використанням перетворення K-means та DWT, в якості другого фактору використовується пароль. Представлено три режими роботи: реєстрація, автентифікація та зміна ключових даних для автентифікації. Така модель є альтернативою існуючим схемам та можуть потенційно зменшити вартість автентифікації, кількість помилок першого та другого роду у порівняні з аналогічними схемами автентифікації, підвищити зручність автентифікації в інформаційно-комунікаційних системах. Також це розширює множину вибору схем автентифікації що мають власники систем при їх інтеграції.